ظهور اولین تریلیاردر جهان تا ۱۰ سال دیگر؛ دنیا، اما فقیرتر میشود | فقر جهانی تا ۲۳۰ سال دیگر هم ریشهکن نخواهد شد!
به گزارش روبرونیوز؛ تریلیاردر کسی است که ثروت او به هزار میلیارد دلار برسد، و این یعنی اینکه ارزش دارایی او برابر با ثروت کشور نفتخیز عربستان سعودی خواهد بود. چه بسا این فرد کسی باشد که در حال حاضر در هیچکدام از فهرستهای موجود از ثروتمندترین جهان نباشد.
همزمان با برگزاری گردهمایی نخبگان سیاسی و تجاری در شهر داووس سوئیس، آکسفام اینترنشنال روز دوشنبه در تازهترین ارزیابی سالانه خود از نابرابریهای اقتصادی اعلام کرد که جهان تا یک دهه آینده اولین تریلیاردرهای خود را به چشم خواهد دید.
آکسفام به عنوان سازمانی که در زمینه مبارزه با فقر فعالیت میکند، سالهاست که تلاش میکند در جریان برگزاری نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد در داووس، تفاوتهای فزاینده بین افراد فوقثروتمند و بخش عمدهای از جمعیت جهان را برجسته کند.
این سازمان بریتانیایی بر این باور است که شکاف اقتصادی در جهان از زمان همهگیری ویروس کرونا «لبریز» شده است. در گزارش این گروه آمده است که از سال ۲۰۲۰ یعنی زمانی که جهان تحت تاثیر بحرانهای ناشی از همهگیری کووید بود، ثروت پنج ثروتمند اول جهان تاکنون ۱۱۴ درصد به صورت حقیقی افزایش یافته است.
این افراد شامل ایلان ماسک، مدیر عامل تسلا، برنارد آرنو، مدیرعامل شرکت لوکسفروشی لویی ویتون، جف بزوس بنیانگذار آمازون، لری الیسون، بنیانگذار غول نرم افزاری اوراکل، و وارن بوفت، سرمایهگذار هستند.
مدیر اجرایی آکسفام در این رابطه گفت که این گزارش نشان میدهد که جهان در حال ورود به «دهه شکاف [طبقاتی]» است. آمیتا بهار در توضیح سخنان خود گفت که در جهان «ما پنج میلیاردر برتر داریم که دارایی خود را دو برابر کردهاند. از سوی دیگر، تقریبا ۵ میلیارد نفر فقیرتر شدهاند.»
از اولین میلیاردر جهان تا اولین تریلیاردر چند سال خواهد گذشت؟
آقای بهار گفت: «آکسفام پیشبینی میکند که ما ظرف یک دهه آینده اولین تریلیاردر را خواهیم داشت.»
تریلیاردر اشاره به فردی است که هزار میلیارد دلار ثروت داشته باشد. او گفت که «این در حالی است که برای مبارزه با فقر، به بیش از ۲۰۰ سال زمان نیاز داریم.
جان دی. راکفلر، بنیانگذار شرکت استاندارد اویل به عنوان اولین میلیاردر جهان در سال ۱۹۱۶ شناخته میشود.
بر اساس گزارش سالیانه آکسفام و ارقام فوربس، ایلان ماسک در حال حاضر ثروتمندترین مرد روی کره زمین است و دارایی شخصی آن کمی کمتر از ۲۵۰ میلیارد دلار است.
سازمان آکسفام اینترنشنال آن سوی قضیه را نیز مد نظر قرار داده و آورده است که نزدیک به ۵ میلیارد نفر در جهان از زمان همهگیری ویروس کووید-۱۹ فقیرتر شدهاند. علت آن هم تا حدودی به این دلیل بوده است که بسیاری از کشورهای در حال توسعه جهان قادر به ارائه حمایتهای مالی در طول مدت قرنطینهها نبودند.
تهاجم روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ میلادی نیز باعث بالا رفتن هزینههای انرژی و مواد غذایی شده که بیشترین آسیب را به کشورهای به نسبت فقیرتر رسانده است.
ثروتمندان حال حاضر جهان
برای محاسبه پنج میلیاردر برتر جهان، آکسفام از ارقام به روز رسانی شده موسسه فوربس تا ماه نوامبر ۲۰۲۳ استفاده کرد. مجموع ثروت این افراد در آن زمان ۸۶۹ میلیارد دلار برآورد شده که از ۳۴۰ میلیارد دلار مارس ۲۰۲۰، شاهد رشد ۱۵۵ درصدی به لحاظ ارزش اسمی بوده است.
برای محاسبه ثروت مردمان کمدرآمد در جهان، آکسفام از ارقام گزارش سال ۲۰۲۳ بانک «یوبیاس» موسوم به «گزارش جهانی ثروت» و همچنین «کتابچه اطلاعات ثروت جهانی» متعلق به بانک «کردیت سوئیس» در سال ۲۰۱۹ استفاده کرده است که هر دو از یک روش محاسبه بهره بردهاند.
راه حل آکسفام برای مقابله با شکاف طبقاتی چیست؟
آکسفام معتقد است اقداماتی که باید در دستور کار «متلاشی کردن نابرابری» در نظر گرفته شود شامل تعیین مالیات دائمی بر ثروتمندترین افراد هر کشور، موثرتر کردن گرفتن مالیات از شرکتهای بزرگ و مقابله با راههای فرار از مالیات است.
موسسه خیریه آکسفام در گزارش خود نسبت به افزایش نابرابریهای جهانی بواسطه ثروتاندوزی چشمگیر افراد و شرکت های ذینفوذ و صاحب قدرت به لطف افزایش قیمت سهام هشدار داده است.
با این روند پیش بینی می شود فقر جهانی تا ۲۳۰ سال دیگر هم ریشهکن نخواهد شد.